September 13, 2020 at 12:35 PM

Cum facem ca Gnome să arate și să funcționeze în stil Windows


Aseară am încercat Zorin OS, o distributie de Linux care încearcă să fie o distributie destinată începătorilor în Linux. Ca multe alte distribuții de acest tip încearcă și ea să arate în stil Windows. vom vedea în cele ce urmează care sunt metodele pe care le folosește în această încercare.

Categorie: General
Postat de: oberon

Zorin a lansat zilele trecute versiunea 15.3 și, chiar pot afirma că arată bine.zorin

Observăm că autorii distributiei folosesc albul imaculat și albastrul liniștitor, de cer senin, pe care îl promovează în aceste zile Windows 10 prin versiunea 20.04. Panoul este plasat tot în partea de jos a ecranului și este semitransparent. Butonul de aplicații este în partea stângă a panoului și apăsarea lui declanșează un meniu asemănător cu cel din Windows 7, care, după unii, rămâne cel mai reușit meniu de start din Windows. Ca iconițe de aplicații favorite, „capsate” de taskbar, avem Browserul, Managerul de fișiere, și Magazinul de aplicații. Acestea sunt cele trei „majestăți”, programele de care are oricine nevoie spre a se apuca de lucru pe un PC.

Doar ochiul cunoscătorului ar surprinde faptul că imaginea de mai sus este a unui mediu desktop Gnome. Implicit Gnome arată cu totul altfel. Suficient încât să descurajeze multă lume la prima întâlnire cu Linux. Fix ceea ce Zorin vrea să evite, astfel încât la prima întâlnire cu un debusolat utilizator de Windows Zorin să îi ofere ceva mai familiar, dar totuși deosebit.

Poate aș fi rămas cu Zorin instalat pe PC, dacă nu ar fi fost un lucru care m-a îndepărtat instantaneu de el. Chiar în aceste zile, când așteptăm Ubuntu 20.10 beta, Zorin continuă să rămână bazat pe Ubuntu 18.04. Pentru unul ca mine, care ani de zile am folosit Manjaro, iar acum mă consider doar „exilat” temporar în Pop-OS, acest lucru este inacceptabil.

Din fericire acest „look and feel” se poate aplica aproape întocmai în alte distribuții bazate pe Gnome. Este nevoie de doar câteva lucruri.

Din repositoriile distribuției pe care o folosiți, sau dacă nu există, de pe Gnome-Look, aduceți extensiile Gnome Arc Menu și Dash To Panel. Aceste două extensii sunt atât de populare încât se pot găsi aproape pentru orice distribuție. Mai este necesar să aduceți și extensia User Themes dacă nu o aveți instalată. În ubuntu, aceasta este parte a pachetului „gnome-shell-extensions”.

Pentru Ubuntu, în special, comanda prin care toate aceste extensii se instalează este următoarea:

sudo apt install gnome-shell-extensions gnome-shell-extension-arc-menu gnome-shell-extension-dash-to-panel

De asemenea, dacă nu ați făcut-o deja, instalați programul Gnome Tweaks, obligatoriu pentru personalizarea interfeței Gnome. 

sudo apt install gnome-tweaks

Temele GTK și de shell Zorin se descarcă de pe situl următor:

https://github.com/ZorinOS/zorin-desktop-themes/releases

iar temele de iconițe

https://github.com/ZorinOS/zorin-icon-themes/releases

Puteți downloada fie arhivele zip, fie tar.gz, dupa preferințe

Conținutul arhivei cu teme se copiază în directorul ~/.themes iar cel al arhivei cu icoane în ~/.icons. Va trebui să creeați aceste directoare dacă nu există!! 

Atenție la imaginile de mai jos, care arata arhivele dezarhivate și fișierele copiate în folderele respective. Așa trebuie să arate și la voi

zorin-themes-archive

zorin-theme-folder

zorin-archive

zorin-icon-folder

Din Gnome Tweaks, sau, din programul „Extensions” se activează apoi toate extensiile enumerate mai sus. Tot din Gnome Tweaks se aleg temele de desktop și iconițe dorite. Pentru efect maxim se va activa și tema de Gnome Shell, chiar dacă aceasta are elemnte specifice Zorin, precum fontul care nu se integrează cu tema desktop.

Atât extensia Dash to Panel cât și Arc menu sunt super configurabile. Arc menu, cel puțin, se caracterizează printr-o groază de layout-uri. Eu l-am ales pe cel de Cinnamon.

Menu-Styles


 În încheiere, nu pot decât să va urez mult succes în personalizarea mult „hulitului” Gnome.