September 5, 2020 at 1:33 PM

Orchis o excelentă temă pentru Gnome/GTK


Din când în când îmi place să mai schimb aspectul desktop-ului meu. Asta include „saltul” într-un alt mediu de desktop, de exemplu din Gnome în KDE, dar când nu am chef să cheltui prea multă energie pentru a reconfigura tot ce se poate, îmi este suficient să caut teme noi. Astazi am dat peste una care iese în evidență.
Este vorba de Orchis 

Categorie: General
Postat de: oberon

Captură de ecran de la 2020-09-05 13-30-54

Cum m-am împăcat deja cu ideea că temele cu efecte „glossy”, 3D sau gradiente, au dispărut de mult, încerc să ma adaptez la trendul actual „flat”. Din nefericire, având doar elemente monocrome și fiind constrânse ca totul să se încadreze într-un singur plan, aceste teme nu prea lasă loc creativității. Fiecare se diferențiază de celelalte doar prin câteva elemente, cum ar fi dimensiunea și forma unor controale, sau a barelor de titlu, respectiv decorațiunilor în zona client (Client-side decorations, sau CSD - adică bara de titlu înlocuită de un hibrid conținând butoane și meniuri - un alt trend actual).

Orchis derivă din binecunoscuta temă Materia, ca multe alte teme de gen, dar vine cu o particularitate interesantă. Colțurile tuturor suprafețelor, incluzând butoanele, panelurile, ariile de text, listele, s.a.m.d, sunt rotunjite. Ramele ferestrelor sunt inexistente, ceea ce înseamnă că unele ferestre vor avea și ele colțuri rotunjite dacă suprafețele ce mărginesc fereastra respectivă le au. Acest lucru este evident pentru ferestrele cu CSD, cele clasice își vor menține colțurile drepte unde nu se poate altfel (precum în cazul TV-Lite, care are status bar). Aceste colturi rotunde au un dezavantaj - modificarea dimensiunii ferestrei se face cam pe bâjbâite cu mouse-le. Trebuie să ghicești pe unde se unesc muchiile ferestrei, undeva în afara ei.

Cromatica temei este simplă. Alb negru și tonuri de gri. Apar și tușe de albastru, de exemplu pe ariile de text. Această cromatică seamănă așadar cu cea din Windows 10. Există o variantă „dark”, cu fundalul cam prea negru pentru gustul meu, și una „light” complet deschisă la culoare, cu fundal alb. Tema implicită este o combinație între cele două, stil „pinguin”, așa cum se vede mai sus. Barele de titlu sunt suficient de late, astfel încât butoanele de minimizare sau închidere a ferestrei sunt confortabile, chiar și pe HIDPI, presupun. De fapt tema are două variante de dimensiuni, normal si compact, cea din urmă recomandată pe monitoarele cu rezoluție mai mică, până în FHD, pentru fiecare varianta cromatică, deci veți avea de ales în total între șase variante.

Se poate descărca de la adresa următoare:

Gnome-Look.org (GLO)

Pentru a vă fi mai ușor de instalat teme de la GLO, vă sugerez să instalați mai întâi ocs-url