June 14, 2020 at 10:56 AM

Actualizare Manjaro - 13 iunie 2020


Manjaro a lansat azi un nou stable update. Printre programele actualizate s-au numărat Kodi, Pamac, Thunderbird. Componentele de sistem innoite au fost Systemd și majoritatea kernelelor

 

Categorie: Linux
Postat de: oberon

Pentru că tot pot pune știri pe acest site, m-am gândit ca aceste știri să nu fie numai despre TV-Lite, ci și știri generale despre Linux, tehnologie, etc. După atâția ani de zile, am, oarecum, un blog.

De regulă, când fac un update, maintainerii distributiei se concentrează pe câteva categorii mari, astfel încât, cu tot cu dependențe, un update poate ajunge la sute de pachete. Update-urile se fac de regulă la o săptămână-două, spre deosebire de alte distribuții unde zilnic sunt actualizate 2-3 pachete - vezi Ubuntu.

man_news

Update-ul de azi nu include nimic spectaculos. În afară de ceea ce am specificat în sumarul acestei știri, s-au mai actualizat Qt, la versiunea 5.15, câte ceva din Cinnamon și Deepin, 2-3 extensii de Gnome, Haskell, Python. Pentru a vedea întreaga listă, faceți click aici .

Update-ul a mers bine în cazul meu. Deși nu e chiar metoda recomadată, am folosit Pamac în mod grafic. Rulez Manjaro Gnome pe un PC mai vechi cu procesor din familia Haskell (Intel Pentium G3220). În afară de Gnome, mai sunt instalate XFCE și Mate, dar pachetul Manjaro settings este de Gnome.

Singurul lucru supărător a fost modificarea kernelului cu care sistemul pornește implicit. Acum o zi - două am instalat kernelul 5.7, dar am constatat că sistemul devine instabil datorită unor probleme cu driverele/bibliotecile video. Apar artefacte pe imagine și, în cele din urmă sistemul îngheață. Am revenit, în cele din urma, la kernelul 5.4, care funcționează stabil.

În urma acestui update m-am trezit din nou cu kernelul 5.7 setat să pornească implicit. De data asta sistemul se bloca la câteva secunde după pornirea Gnome. Din acest motiv am să-l dezinstalez definitiv.

Am să continui să semnalez aici update-urile mari, specificând și cum le-am făcut, în mod grafic sau consolă